Ugnsbakad lax på vindoftande grönsaksbädd

Ingredienser (4 portioner)

  • ca 800 g lax, utan skinn och ben
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • några droppar olja
  • Vinkokta grönsaker
  • en liten skvätt olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 fänkålsstånd, finstrimlat, spara bladvipporna att strö över
  • 1 morot, finskuren
  • 1 gul paprika, strimlad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1/2 grön chili, urkärnad och finskuren
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vitt vin
  • saften av 1 citron
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • en handfull cocktailtomater, halverade

Tillagning

  1. Skär laxen i mindre bitar, men är det så att du har en hel vacker bit serverar du den självklart hel. Och då skulle jag tillaga den på en grillpanna och få de vackra grillränderna som mönster, ja, ja.
  2. Olja ett ugnsfat och lägg i laxbitarna, salta och peppra och värm ugnen till 200 grader, men vänta med att ställa in laxen tills du har fixat med grönsakerna. Det går fort med fisken och det kan behövas lite pilltid med grönsakerna.
  3. Förbered samtliga grönsaker. Värm lite olivolja i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, fänkål och morot och låt fräsa under omrörning några minuter. Tillsätt paprika, chili och lagerblad. Slå på vinet och koka upp, låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar samt citronsaften.
  4. Ställ in laxen i ugnen och baka den ca 10 minuter. Arrangera de vinkokta grönsakerna och tomaterna på ett fat och garnera med laxbitarna och fänkålsvippor. Servera med citron och rosévin.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s