Polpettone al rosmarino – köttfärslimpa

  • Ingredienser till 4 pers.
    • 500 gr nötfärs
    • 100 gr mortadellakorv
    • 2 ägg
    • 40 gr parmesanost på bit
    • 4 msk mjölk
    • 4 dl vitt vin
    • 40 gr torrt vitt lantbröd (utan skorpan)
    • 1 liten morot
    • 1 liten selleristjälk
    • 2 gula lökar
    • 2 kvistar färsk rosmarin (ca 10 gr)
    • 4 msk olivolja extra vergine
    • nymald svartpeppar
    • salt
    • mjöl
    1. Skala en lök och moroten. Skölj selleristjälken. Finhacka grönsakerna eller kör dem i en mixer. Värm upp 1 msk olivolja i en stor teflongryta och stek grönsakshacket på svag värme i några minuter tills det mjuknar.
    2. Blöt upp brödet i ca 4 msk mjölk.
    3. Skölj rosmarinen. Ta hälften av rosmarinen, repa bladen från kvisten och finhacka dem tillsammans med mortadellakorven.
    4. Riv parmesanosten.
    5. Blanda köttfärsen med grönsakshacket, brödet, mortadellakorven, parmesanosten, 2 ägg, salt och peppar. Rör om ordentligt så att äggen blandas in väl i smeten. Forma köttfärslimpan och rulla den i lite mjöl.
    6. Värm upp 3 msk olivolja i teflongrytan och bryn köttfärslimpan väl på hög värme på alla sidor. Det kan vara lite knepigt att vända köttfärslimpan, jag brukar ta hjälp av två stora hålslevar eller stekspadar.
    7. Skala den andra löken och skär den i klyftor. Lägg ner lökklyftorna och den resterande rosmarinkvisten i grytan, tillsätt 4 dl vitt vin och lite salt. Låt koka upp, lägg på ett lock och koka på svagvärme i ca 1 timma.
    8. Ta bort rosmarinkvisten och kör stekskyn med en stavmix. Skär köttfärslimpan i skivor och servera.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s