Tirokefteri

 

Populär fetaoströra med sting som passar som mezé eller till grillat kött.

Riv med ett rivjärn eller smula sönder 400gr fetaost Blanda i 3-4 dl grekiskt yoghurt (vanlig naturell yoghurt som får rinna av går bra också) – viktigt att yoghurten är tjockt.

Smaksättning
Använd 1 el 2 chilipeppar (röd eller grön spelar ingen roll), skiva den i två delar och häll den i en kastrull med 1 dl olivolja som hettas upp. Viktigt att chilipepparn inte steks sönder, oljan ska bli upphettad men ska inte börja koka. Tag av kastrullen, låt svalna några minuter. Jag brukar sedan köra oljeblandningen i en mixer så att chilin hackas söner, och sedan silar jag igenom en tesil oljan som fått het smak och blandar med fetaosten.

I Grekland används en mycket ljus grön och lång, stark paprika som steks i olja, och det tunna skalet tas bort, parpika mosas sedan ihop med olja och blandas i röran utan att den färgar röran. Jag har också försökt med att mosa chilipepparn direkt i en mixer ihop med röran,men den blir rödprickig och skalet finhackas inte. Antingen det eller om man köper fin men dyr chiliolja som säljs på Hemköp t ex.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s