Crossianter

Ingredienser (16 portioner)

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 30 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl special
  • 0,5 dl socker
  • 200 g smör
  • ägg

Tillagning

  1. Värm vattnet och mjölken fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan.
  3. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  4. Lägg degen i en platslåda med lock och låt jäsa i ca 2 timmar.
  5. Slå ihop degen och lägg tillbaka i plastlådan. Låt vila i kylskåp över natten.
  6. Tag upp den ojästa degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn kaka, ca 40 x 70 cm.
  7. Skär det kalla smöret i tunna skivor med osthyvel. Lägg dem på halva degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den så att det blir 3 deglager. Kavla och vik på samma sätt 2 gånger till.
  8. Dela degen i 2 delar och forma dem till bullar. Kavla ut dem till tunna runda kakor, ungefär 30 cm i diameter. Skär varje kaka tvärsöver till 8 trekanter. Rulla ihop dem mot spetsen. Tänj lite i degen så att snibben kommer på undersidan. Lägg croissanterna på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Jäs under bakduk ca 60 minuter. Värm ugnen till 230°C.
  10. Pensla croissanterna försiktigt med uppvispat ägg. Baka dem gyllenbruna i mitten av ugnen ca 15 min.
  11. Låt croissanterna svalna på galler utan bakduk.

2 thoughts on “Crossianter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s