African beef curry

Ingredienser (4 portioner)

  • cirka 1 kg grytbitar av högrev eller märgpipa
  • 2 gula lökar, grovt skurna
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 jalapeño, finhackad med frön och mellanväggar. Alternativt 2 msk finhackad inlagd jalapeño.
  • salt och nymald svartpeppar
  • 4 dl kalvfond (ej koncentrerad) eller vatten
  • jordnöts- eller olivolja
  • cirka 800 g fast potatis av sorten bintje, ukama eller asterix, klyftad
  • 2 ½ dl kokosmjölk
  • 1 ½ dl african red curry sauce eller 2 tsk red curry paste
  • rivet skal och saft från 1 limefrukt
  • Till servering
  • torrostade jordnötter
  • valfri chutney
  • 6 limeklyftor
  • 4 salladslökar, tunt skivade
  • 1 dl strimlad grönmynta eller koriander

Tillagning

  1. Hetta upp en rejäl tjockbottnad gryta med jordnötsolja,. Bryn köttet väl runt om. Lägg inte i för mycket kött åt gången, det är bättre att bryna i omgångar.
  2. Tillsätt sedan lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
  3. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i fonden och täck med lock.
  4. Sänk värmen och låt det småkoka i cirka 1 timme eller tills köttet känns mjukt.
  5. Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och currysauce.
  6. Låt det småkoka tills potatisen är mjuk. Rör i botten med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
  7. Avsluta med att röra limeskal och -saft och smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Servering: Lägg upp i djupa tallrikar och servera med tillbehören.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s